advertentie

maandag 5 maart 2012

Peter Vandermeersch en Youp Van 't Hek botsen over prins Friso - Humo The Wild Site

Het skiongeval van de Nederlandse prins Friso en dan vooral de manier waarop kwaliteitskrant NRC Handelsblad verslag heeft uitgebracht over het incident, hebben een lawine van protest uitgelokt bij onze noorderburen.De kritiek klonk nog het felst in de krant zelf: columnist Youp van 't Hek ontbond al zijn duivels in een giftig stukje tegen verslaggeefster Jannetje Koelewijn en haar man, neurochirurg Kees Tulleken, die het medisch geheim zou hebben geschonden. Maar Van 't Hek ontzag ook zijn eigen hoofdredacteur niet: hij noemde Peter Vandermeersch (de voormalige hoofdredacteur van De Standaard) een idioot die meer tijd doorbrengt in televisiestudio's dan op zijn redactie. Nou!


"Peter moet eens in de spiegel kijken en zeggen: 'ik was fout'"

Nog even de feiten op een rijtje. In het Oostenrijkse wintersportoord Lech komt de Nederlandse prins Friso in de Freie Schiraum, buiten de skipiste dus, onder een lawine terecht. Het duurt een tijd voor hij is uitgegraven en met een helikopter naar het ziekenhuis van Innsbruck kan worden overgevlogen. De gezondheidstoestand van de prins is kritiek: hij ligt in een coma. Algauw doen de ergste geruchten de ronde: de prins zou een schedelfractuur hebben opgelopen en geen kans meer maken op genezing.


Toevallig is op datzelfde moment ook de gepensioneerde neurochirurg Kees Tulleken in het land, voor een congres met jongere confraters. Tulleken is de man van NRC-verslaggeefster Jannetje Koelewijn en hij rept zich meteen naar het ziekenhuis van Innsbruck om zich te informeren over de toestand van de prins – naar eigen zeggen is de neurochirurg een bekende van de Oranjes. In het ziekenhuis spreekt Tulleken, in het bijzijn van zijn vrouw, met zijn Oostenrijkse collega Claudius Thomé. 'De prins heeft géén schedelfractuur,' verneemt de verslaggeefster, en één dag later staat dat nieuws ook prominent in haar krant. 'Omdat het positief nieuws is,' verdedigt het koppel zich, 'de prins maakt het beter dan algemeen wordt aangenomen.' Het heet ook nog dat een journalist de plicht heeft op zoek te gaan naar de waarheid achter de geruchten.


Of een dokter daarvoor zijn beroepsgeheim mag schenden, is even later de inzet van een nationaal debat. 'Jazeker,' zegt Tulleken in NRC, 'ik heb het positieve nieuws met mijn vrouw gedeeld, omdat ik vond dat er een eind moest komen aan de foutieve berichtgeving.' Ondertussen ontkent Claudius Thomé in de Oostenrijkse pers dat hij specifieke informatie over de prins aan Koelewijn en Tulleken heeft verstrekt.


NRC-columnist Youp van 't Hek is verbijsterd als hij in zijn krant het gezondheidsbulletin van Friso onder ogen krijgt. En hij doet wat alle goede columnisten doen als ze boos zijn: hij doopt zijn pen in de emotie van het moment.


Hij schrijft: 'Neurochirurg Kees Tulleken is dement. Zwaar dement. De man is vergeten dat hij als arts ooit een eed aflegde, meldde zich onlangs in een ziekenhuis voor een beroemde comapatiënt met wie hij niets te maken had en lekte de verkregen informatie niet naar de ongeruste familie, maar naar zijn doktersvrouwtje. Zij schreef zijn bevindingen in een blaadje. De Privé? Bijna! Het schijnt dat hij ook de schouwarts van Whitney Houston heeft gebeld. En de dokters rond de dooie Michael Jackson weten ook wie hij is.'


Als Humo Van 't Hek één week later aan de lijn krijgt, klinkt hij nog boos en verontwaardigd. Maar zijn baan als columnist is niet vacant, zegt hij. Hij is níét gestraft en mag nog altijd stukjes voor NRC schrijven. Of hij dat wil blijven doen, is een andere kwestie: de krant moet zich publiekelijk verontschuldigen, vindt hij.


Youp van 't Hek «Ik heb na het schrijven van mijn column een heleboel adhesiebetuigingen gekregen. Mensen vinden dat ik gelijk heb. En dat is ook zo, natuurlijk. In het ziekenhuis van Innsbruck lag geen prins, daar lag een mens van vlees en bloed, een man die vocht voor zijn leven, een vader van twee kinderen die onze deernis verdient. Met zo iemand hoor je niet te sollen. »Natuurlijk is hij ook een prins, een vertegenwoordiger van de Oranjes, een publiek persoon. Daarom gedoogt de koninklijke familie het mediacircus aan de poorten van het ziekenhuis, om het klootjesvolk ter wille te zijn, maar verder mag het écht niet gaan. Je kunt niet tolereren dat het medisch geheim zomaar te grabbel wordt gegooid. Waarom heeft die Tulleken indertijd de eed van Hippocrates afgelegd? »Het publiek heeft recht op informatie, luidt het. Alleen: de informatie die Tulleken heeft gelekt, blijkt achteraf niet eens juist te zijn. De toestand van de prins blijft dramatisch. Hoezo, recht op informatie? »Ik sta niet toe dat de privacy van een doodzieke patiënt wordt geschonden om de oplage van een krant op te drijven. Dat is een brug te ver, en mijn krant, waar ik zielsveel van hou, onwaardig. Ik heb ook onmiddellijk naar Peter Vandermeersch ge-sms't: 'Is dit nu NRC of De Telegraaf?' »Het genot waarmee Jannetje Koelewijn op televisie vertelde hoe het stuk tot stand was gekomen, zit me ook niet lekker. Ze glom van trots. En tegelijk gebruikte ze allerlei juridische formules om zich in te dekken tegen schadeclaims, voor het geval er gehannes van zou komen. Het was goedkoop.»


HUMO En dan haalt u de zweep boven.


van 't Hek «Ik schrijf intussen bijna zesentwintig jaar columns voor de krant. Ik doe het heel graag, elke week iemand anders aanpakken. En toevallig was nu mijn hoofdredacteur aan de beurt. Ja, dat moest dan maar.»


HUMO Kon Vandermeersch erom lachen?


van 't Hek «Hij heeft op de televisie gezegd dat hij het stukje met een zoetzure glimlach om de lippen had gelezen. Moest kunnen, vond hij. Peter is wel oké. »Ik zie het zelf als een gezonde botsing van ideeën. Ik kom zelf uit een groot gezin, en daar ging het net zo: af en toe hangt er onweer in de lucht, en dan móét het kletteren. Dat lucht op, dat klaart uit. En daarna kun je weer verder met elkaar. »Enkele weken voor het incident heeft Peter aangegeven dat hij me doodgraag wilde houden als columnist. Hopelijk meende hij toen wat hij zei (lacht).»


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten