advertentie

vrijdag 2 maart 2012

Hersenschade prins Friso - Telegraaf.nl

AMSTERDAM -  Prins Friso heeft door het skiongeval van vorige week ernstig hersenletsel opgelopen. Het is de vraag of de prins ooit nog bij bewustzijn zal komen. Als herstel al mogelijk is, kan dat maanden tot jaren gaan duren.

Dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso, vrijdag op een persconferentie in het ziekenhuis in Innsbruck bekendgemaakt. Koller vertelde dat het hart van de prins ongeveer 50 minuten lang stilstond, waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen.

Donderdag konden de medici voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit bleek de ernstige hersenbeschadiging. Koller liet weten dat de koninklijke familie nu op zoek kan naar een andere instelling, waar de prins verder kan worden verpleegd.

Lees hieronder het liveblog terug van tijdens en vlak na de persconferentie:

12.33 Prinses Mabel, koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn vanuit Lech onderweg naar het ziekenhuis in Innsbruck.

12:32 Premier Mark Rutte onderbreekt zijn skivakantie na het nieuws over de prins, meldt Frits Wester.

12:28 Gezien de duur van de hartstilstand en het gebrek aan zuurstof zal het herstel van de prins jaren duren, zo verwacht Kuiper.

12:27 Volgens neuroloog-intensivist Michaël Kuiper is de kans dat prins Friso herstelt zonder blijvende schade zeer klein.

12:27 Kuiper prijst het medisch team dat het tot nu toe heeft gewacht met het stellen van een prognose, daar moet je de tijd voor nemen.

12:26 Kuiper herhaalt wat ook al tijdens de persconferentie is gezegd: de prins is 50 minuten gereanimeerd en dat is heel erg lang.

12:25 Michaël A. Kuiper, neuroloog-intensivist zegt tegen de NOS dat patiënten als prins Friso in algemene zin soms wel bijkomen uit hun coma, maar dat dat niet betekent dat ze weer zelfstandig kunnen functioneren. Kuiper zegt verder dat als een patiënt blijft verkeren in een zogenoemde vegetatieve toestand, waarbij een patiënt uit een coma komt maar niet reageert op prikkels uit de omgeving, in Nederland over het algemeen de behandeling wordt stopgezet. Hij benadrukt dat in enkele gevallen anders wordt besloten.

12:22 De koninklijke familie gaat nu op zoek naar een revalidatiecentrum waar de prins naar overgebracht kan worden.

12:22 Het herstel zal maanden en mogelijk jaren duren, maar of de prins überhaupt ooit nog bijkomt is zeer de vraag.

12:21 Gisteren is er dus een eerste MRI-scan gedaan bij de prins en daaruit bleek dat zijn hersenen ernstig beschadigd zijn geraakt,

12:20 @MarcvdLinden: Lange reanimatie, niet voldoende zuurstof voor hersenen. Hartstilstand van 50 min #friso [via Twitter]

12:20 @MarcvdLinden: Mijn reactie: dramatisch nieuws. Prins blijft in coma, onduidelijk of hij daar ooit uit komt [via Twitter]

12:20 De burgemeester hoopt dat de innige band tussen Lech en de koninklijke familie blijft bestaan.

12:19 Ze hopen in Lech op een klein wonder, zegt Muxel.

12:18 Hij heeft de afgelopen week contact gehouden met de leden van de Koninklijke familie en zij hebben steeds de hoop gehouden dat de situatie van de prins zou verbeteren.

12:17 Burgemeester Muxel van Lech laat weten dat hij erg geschrokken en verdrietig is en dat zijn gedachten bij de familie zijn. Hij bidt voor ze.

12:16 Er staat een hoop beveiliging voor het ziekenhuis, dat kan erop wijzen dat Friso straks weer bezoek krijgt van leden van de koninklijke familie.

12:15 De verslagenheid bij de aanwezige pers in Innsbruck was groot na de mededeling.

12:14 De artsen in Innsbruck lijken te hopen op een vorm van herstel.

12:14 Soms komen mensen dan uit coma en herstellen ze, anderen worden nooit meer wakker, aldus specialist Kuiper tegen de NOS.

12:13 Als patiënten zoals prins Friso de eerste fase overleven, komt doorgaans het zelf ademen weer op gang.

12:11 Mogelijk kan de prins binnenkort zonder machines ademen en zodoende van de IC af, aldus specialist Kuiper tegen de NOS. Maar dat is speculeren.

12:08 Deze prognose is erg somber, aldus Michaël A. Kuiper, neuroloog-intensivist tegen de NOS.

12:07 Samenvatting: de prins heeft ernstige hersenbeschadiging opgelopen. Het is niet zeker of hij ooit nog bij bewustzijn komt.

12:06 De familie van de prins zal nu naar een geschikt revalidatiecentrum zoeken.

12:06 De revalidatie kan maanden of zelfs jaren duren.

12:05 Op dit moment kan niet worden voorspeld of prins Friso ooit weer bij bewustzijn komt.

12:05 Gisteren zijn voor het eerst tests gedaan, daaruit is gebleken dat het tekort aan zuurstof de hersenen erg beschadigd heeft.

12:04 Een week lang heeft een team van specialisten voor het leven van de prins gevochten.

12:04 Men kan zeggen dat 50 minuten te lang is.

12:03 Al die tijd is de prins gereanimeerd. 50 minuten is erg lang, aldus Koller.

12:03 Zijn hersenen hebben lange tijd zonder zuurstof gezeten. De hartstilstand duurde 50 minuten.

12:02 Na een langdurige reanimatie in Lech, werd Friso in Innsbruck opgenomen.

12:02 Koller: onze afdeling werd vooraf geïnformeerd dat de prins onderweg was, zodat we alles konden voorbereiden.

12:02 @MarcvdLinden: Koningin, WA en Constantijn plus Mabel naar ziekenhuis #friso [via Twitter]

12:01 Prins Friso heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen.

12:01 Dr. Wolfgang Koller en Mag. Johannes Schwamberger (Pressesprecher), zijn hun namen.

12:00 Aanwezig zijn het hoofd van de afdeling Dr. Wolfgang Koller, persvoorlichter Mag. Johannes Schwamberger en een tolk.

11:59 Persconferentie begint.

11:59 Persconferentie begint over enkele minuten. De leden van de koninklijke familie zullen geen verklaring afleggen, alleen het medisch team dat de prins behandelt zal een toelichting geven.

11:57 Koningin Beatrix is vrijdagochtend om kwart voor twaalf in het bijzijn van prinses Mabel, kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn vertrokken vanuit Lech.


WeekendabonnementWeekendabonnement?


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten