advertentie

maandag 27 februari 2012

Thomé: Ik heb NRC niets over Friso verteld


Johan Friso. ©ANP
Neurochirurg prof. dr. Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck, vindt dat zijn naam is misbruikt door NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. De chirurg zegt geen vertrouwelijke medische informatie over prins Friso naar buiten te hebben gebracht.
Het academisch ziekenhuis in Innsbruck. ©ANP
Het academisch ziekenhuis in Innsbruck. ©ANP
'Ik zal niet opsommen hoe mevrouw Koelewijn en prof. Tulleken meer informatie probeerden te krijgen (...) Er is een verhaal gemaakt waarin mijn naam werd misbruikt als een soort bewijs dat ze inside informatie hadden', aldus Thomé vandaag in dagblad Spits.

Jannetje Koelewijn bracht haar werkgever ruim een week geleden in opspraak, nadat ze samen met haar man, neurochirurg Kees Tulleken, het ziekenhuis in Innsbruck bezocht om informatie over de gezondheidstoestand van prins Friso te verkrijgen.

Tulleken vond het naar eigen zeggen zo belangrijk om 'goed nieuws' te brengen, dat hij besloot zijn beroepsgeheim te schenden. Koelewijn schreef in het NRC dat ze van Thomé hoorden dat prins Friso, in tegenstelling tot wat enkele lokale Oostenrijkse media meldden, geen schedelbasisfactuur of andere verwondingen had.

Claudius Thomé beweert nu dit nooit gezegd te hebben. Hij zou alleen in algemene zin hebben verteld hoe lawineslachtoffers worden behandeld in het academische ziekenhuis.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandemeersch schreef vorige week niet niet helemaal gelukkig te zijn met de berichtgeving in zijn krant. 'We stellen al vast dat we, door de vorm van onze berichtgeving en door transparant de motieven van onze bron toe te lichten, onbedoeld hebben meegewerkt aan een te positief beeld over de toestand van de patiënt. Dat betreuren we zeer.'

Jannetje Koelewijn blijft bij haar lezing dat Thomé haar bron was. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten