advertentie

woensdag 29 februari 2012

Prins Friso kan naar Luik komen'Prins Friso kan naar Luik komen' 'Prins Friso kan naar Luik komen'

Prins Johan Friso kan als de Nederlandse koninklijke familie dat wenst, verder worden onderzocht in het academisch ziekenhuis van Luik, België. Het Luikse ziekenhuis heeft één van de weinige gespecialiseerde coma-afdelingen in Europa. 

De Nederlandse koninklijke familie sluit euthanasie voorlopig uit en slechts twee ziekenhuizen in Londen en Luik zijn gespecialiseerd in het verzorgen van comapatiënten. In het academisch ziekenhuis Luik leidt dokter Steven Laureys de 'Coma Science Group' die eventueel een week prins Friso zou onderzoeken. Elk jaar komen er 150 nieuwe patiënten bij in het Luikse ziekenhuis, onder wie veel buitenlandse patiënten. 'We krijgen doorverwijzingen uit heel Europa', zegt neuroloog Laureys van het Luikse comateam.

De kans is dus groot dat de Nederlandse prins voor een weekje naar Luik komt. 'Daar kan ik niets over zeggen', zegt Laureys. 'Het is wel een feit dat wij de nieuwste technieken gebruiken en dat er een gespecialiseerd team ter beschikking staat', aldus Laureys.

Juiste beslissing 
De testen leveren vaak verrassingen op. 'Wij ontdekken niet zelden dat er patiënten in coma toch nog een minimaal bewustzijn hebben', zegt neuroloog Laureys. 'Soms kunnen we aan families vertellen dat de patiënten die al jaren in coma liggen nog emoties of pijn ervaren. Ook slecht nieuws helpt de familie om de situatie te aanvaarden. Wij zorgen ervoor dat de familie de correcte diagnose krijgt zodat ze de juiste beslissing kunnen nemen', besluit Laureys.

Prins Friso is nu in een niet-responsieve staat die jarenlang kan aanslepen. Zijn ogen zijn open en zijn lichaam vertoont reflexen, meldt de Standaard.
De tweede zoon van koningin Beatrix kwam vorige week bij het skiën in een lawine terecht. Hij heeft 25 minuten onder sneeuw gelegen. Zijn hart heeft ongeveer 50 minuten stilgestaan. Door het zuurstoftekort heeft hij ernstige hersenbeschadiging opgelopen. Het is de vraag of de prins ooit nog bij bewustzijn zal komen. Als herstel al mogelijk is, kan dat maanden tot jaren gaan duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten