advertentie

dinsdag 28 februari 2012

Peter Vandermeersch zwaar onder vuur in Nederland - Knack.be

dinsdag 28 februari 2012 om 10u03

NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch komt steeds zwaarder onder vuur te liggen door de berichtgeving over het ski-ongeval van de Nederlandse prins Friso.

Voormalig hoofdredacteur van De Standaard, Peter Vandermeersch, ligt als hoofdredacteur van NRC Handelsblad onder vuur.

Voormalig hoofdredacteur van De Standaard, Peter Vandermeersch, ligt als hoofdredacteur van NRC Handelsblad onder vuur. © Belga

De Nederlandse krant NRC Handelsblad heeft het al even niet meer onder de markt: de krant van hoofdredacteur Peter Vandermeersch krijgt kritiek te slikken voor haar berichtgeving over het ski-ongeval en de gezondheidstoestand van prins Johan Friso.

NRC schreef dat de prins geen schedelbasisfractuur of andere verwondingen opgelopen had, in tegenstelling tot wat de Oostenrijkse media beweerden.

Het verhaal kwam van Jannetje Koelewijn, journaliste bij NRC. Zij ging samen met maar man Kees Tulleken, die neurochirurg is, naar de universiteitskliniek van Innsbruck, waar prins Friso ligt. Daar spraken zij met het hoofd van de dienst neurologie, Claudius Thomé.

Thomé: ‘Mijn naam werd misbruikt’

Volgens Koelewijn gaf Thomé hen informatie over de prins. Maar dat ontkent Thomé nu in het dagblad Sp!ts. hij zou enkel gesproken hebben over hoe slachtoffers van lawines over het algemeen behandeld worden. “Ik zal niet opsommen hoe mevrouw Koelewijn en professor Tulleken meer informatie probeerden te krijgen. Er is een verhaal gemaakt waarin mijn naam werd misbruikt als een soort bewijs dat ze inside informatie hadden.”

Te optimistische NRC

Neurochirurg Tulleken was op een congres voor neurochirurgen in Innsbruck, en maakte van die gelegenheid gebruik om te gaan praten met Thomé. Uit dat gesprek zou gebleken zijn dat prins Friso geen schedelbasisfractuur had. Goed nieuws, volgens Thomé, en dus wilde hij dat naar buiten brengen. Via zijn vrouw Koelewijn.

Dat verhaal deed in Nederland meteen een debat losbarsten over journalistieke en medische deontologie. Als dan ook nog bleek dat de prins’ toestand bijzonder ernstig was, en de optimistische toon in NRC dus niet juist was, werd de kritiek nog scherper.

Peter Vandermeersch ‘betreurt’ de berichtgeving

Behalve de mededeling van Peter Vandermeersch dat hij de berichtgeving betreurde, gaf NRC nog geen commentaar op de zaak. De avondkrant stelde ook een externe expert aan – Thom Meens, voormalig ombudsman van De Volkskrant – om de berichtgeving te onderzoeken.

Youp van ’t Hek: ‘Idioot van een hoofdredacteur is meer op tv dan op redactie’

Vandermeersch komt wel steeds zwaarder onder vuur te liggen. Youp van ’t Hek, cabaretier en columnist van NRC, spaarde hem niet. “NRC wordt geleid door een idioot van een hoofdredacteur de vaker op tv dan op de redactie is,” sneerde hij. Hij nam in zijn column ook de “ijdelgeile Kees” Tulleken zwaar op de korrel: “Neurochirurg Kees Tulleken is dement. Zwaar dement. (…)”

Van ’t Hek noemt zijn kritiek “een gezonde botsing tussen columnist en krant. Niks meer, niks minder.” Hij ziet zijn column als “wakker schudden, van zowel verblinde journalisten als demente dokters. Dat is mijn taak.” (SD)


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten