advertentie

maandag 27 februari 2012

Oostenrijkse arts boos op NRC vanwege stuk over Friso


Neurochirurg Claudius Thomé vindt dat zijn naam is misbruikt door NRC Handelsblad. Hij werd door de krant als bron opgevoerd in een artikel over prins Friso, maar Thomé ontkent vertrouwelijke informatie te hebben gelekt.

Oostenrijkse arts Claudios Thomé is boos op NRC HandelsbladOostenrijkse arts Claudios Thomé is boos op NRC Handelsblad

Behandelend arts
'Er is een verhaal gemaakt waarin mijn naam werd misbruikt als een soort bewijs dat ze inside informatie hadden,' zegt de arts tegenSpits. Hij beweert alleen in algemene termen over lawineslachtoffers te hebben gesproken.
NRC-verslaggever Jannetje Koelewijn schreef een artikel over het gesprek dat haar echtgenoot, neurochirurg Kees Tulleken, met Thomé voerde. De Oostenrijker werd een behandelend arts van prins Friso genoemd. Dat is hij niet. Hij is wel hoofd van de neurologische afdeling van het ziekenhuis in Innsbruck waar de prins ligt.
In het artikel werd geschreven dat de prins geen schedelbasisfractuur had, wat gunstig zou zijn voor zijn kansen op herstel. Vrijdag bleek dat de prins ernstige hersenschadeheeft opgelopen en mogelijk nooit meer wakker wordt.
Opzeggen
Een kleine honderd abonnees hebben vanwege de berichtgeving hun abonnement op NRC Handelsblad opgezegd.
Hoofdredacteur Peter Vandermeersch ligt er niet wakker van. ‘Veel kranten verliezen per jaar gemiddeld 40.000 mensen, we hebben ook een brief gekregen van iemand die juist een abonnement wilde.’ Hij betreurt de teneur van de berichtgeving wel.
De affaire was voor columnist Youp van ’t Hek reden een kritische column te schrijven over zijn eigen krant. Hij beschuldigt Vandermeersch, Koelewijn en Tulleken ervan mediageil te zijn. Eerder was de ombudsman van de krant al zeer kritisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten