advertentie

woensdag 29 februari 2012

Journaliste NRC met dood bedreigd om Friso-artikel - Reformatorisch Dagblad

APELDOORN – NRC-journaliste Jannetje Koelewijn en haar man, neurochirurg Kees Tulleken, worden met de dood bedreigd.

Dat heeft zij dinsdag in een schriftelijke verklaring aan RTL Boulevard laten weten. Ze verblijven daarom in het buitenland.

„Het maakt niet uit wat we zeggen, niemand gelooft ons”, schrijft ze. „Ondertussen worden we met de dood bedreigd. Ik vraag me af of we volgende week niet gelyncht zijn.”

Koelewijn schreef een artikel over de gezondheidssituatie van prins Friso, op basis van een gesprek tussen Tulleken en de Oostenrijkse neurochirurg Claudius Thomé. De berichtgeving zorgde voor veel ophef.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch liet later in een verantwoording weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Thomé

Neurochirurg Thomé heeft dinsdag in het televisieprogramma Nieuwsuur nog eens uitgebreid ontkend dat hij vertrouwelijke medische informatie over de prins heeft gedeeld met Koelewijn. Eerder al liet de arts weten zich misbruikt te voelen.

De arts stelt in Nieuwsuur dat hij juist van Tulleken hoorde dat Friso in het ziekenhuis van Innsbruck was opgenomen. Op de vraag of Thomé iets van zijn situatie wist, heeft de arts naar eigen zeggen ontkennend geantwoord. „Pas na het gesprek met Tulleken wist ik meer over de patiënt. Ik heb de patiënt later zelf gezien.”

Tijdens een diner ’s avonds zou er, in aanwezigheid van Koelewijn, Tulleken en andere congresgangers, in algemene zin over de behandeling van lawineslachtoffers zijn gesproken, aldus Thomé. „Daarbij is geen patiëntspecifieke informatie gebruikt, ook omdat je 24 tot 48 uur na het ongeluk niets kunt zeggen over de toestand.”

Volgens de Oostenrijkse arts heeft Koelewijn haar artikel op basis van deze gesprekken geconstrueerd en „gelardeerd met details die ten dele niet kloppen.”

Hoofdredacteur Vandermeersch van NRC heeft in een schriftelijke reactie aan Nieuwsuur laten weten dat de ontmoeting tussen Thomé, Tulleken en Koelewijn precies is gegaan zoals in de krant van 18 februari werd beschreven. „NRC Handelsblad betreurt het dat Thomé de feiten, 10 dagen na dato, anders voorstelt.”

Redders

De drie Noren die de prins uitgroeven, dachten dat hij was overleden, vertelde een van hen dinsdag in de krant Ekstrabladet.dk. In eerste instantie zagen ze skistokken en even later een arm. Friso lag op zijn buik onder een laag sneeuw. Pas na terugkomst bij hun hotel hoorden de redders dat het slachtoffer een prins was.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten