advertentie

maandag 27 februari 2012

"Iets terugdoen voor de koningin"


Troost. Bloemen en kaarten vol met steunbetuigingen komen binnen voor de Koningin. Nederland steunt Beatrix en Friso heel graag.

Na het skiongeluk van Johan Friso lijkt heel Nederland mee te leven met de prins, de koningin en de rest van de familie. Zelfs Nederlanders die niets met het Koningshuis hebben, zijn betrokken. Waar komt deze empathie toch vandaan? Massapsycholoog Jaap van Ginneken legt het uit. 

Uit onderzoek van Van Ginneken blijkt dat Nederlanders Beatrix het meest waarderen als ze haar medeleven toont bij ‘gewone mensen’. Dat deed ze bijvoorbeeld bij de Bijlmerramp. Nu de koningin het zelf zwaar heeft, voelt de Nederlandse bevolking met háár mee. Het volk probeert nu iets terug te doen.
‘Enschede’ laat dit gevoel perfect zien. De Oranjevereniging daar roept alle inwoners van de stad op om de Koninklijke familie een hart onder de riem te steken. De vereniging zal alle persoonlijke boodschappen verzamelen om ze namens de inwoners bij de familie te bezorgen. 

Op de website staat duidelijk omschreven waarom: “Het was de Koninklijke Familie en zeker Koningin Beatrix, die op alle fronten hun medeleven hebben getoond met Enschede na de vuurwerkramp in 2000. Dat mag nooit vergeten worden.”

Ook in de rest van het land zijn er steunbetuigingen voor de Koningin en haar familie. Zo wordt Paleis Huis ten Bosch in Den Haag overspoeld met kaarten en bloemen, zijn er volop sterktewensen op Twitter en de website steunfriso.nl wordt druk bezocht. Via premier Mark Rutte heeft de koningin bedankt voor alle steun.
Politici hebben ook veel aandacht voor het verdriet bij Beatrix en haar familie. Veel politici toonden hun medeleven. Zo sprak SP-voorman Emile Roemer van “heftig en verdrietig nieuws” en hij wenst de prins en de koninklijke familie heel veel sterkte en kracht toe.

Het medeleven komt doordat we ons met haar kunnen identificeren, legt de psycholoog Van Ginneken uit. “Als mensen kunnen wij ons voorstellen wat voor verdriet de koningin nu voelt.”
Volgens Van Ginneken is het Nederlandse koningshuis enorm populair. Zeker als je dat vergelijkt met ‘gewone’ staatshoofden in Frankrijk of Duitsland. Volgens hem komt dat doordat de koningin haar functie tegen wil en dank heeft gekregen. Bij presidenten is dat anders: “Die komen voort uit politiek spel. Zij zijn alleen populair bij hun eigen achterban.”

De populariteit van het koningshuis is inherent aan de inrichting van de Nederlandse monarchie, oordeelt Van Ginneken. “Het is een symbolisch systeem, met de koninklijke familie als middelpunt.” Van Ginneken onderzocht dat de meerderheid van Nederland vindt dat rol van de koningin niet veranderd moet worden. “Het zijn niet zulke slechte mensen”, hoorde de massapsycholoog vaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten